0:00
Haber Merkezi – Ülkemizde ve özellikle Adıyaman bölgesinde son dönemde etkili olan yoğun yağışlar, tarımsal üretimde büyük bir krize kapı araladı. Nohut ekili alanlarda baş gösteren kök boğazı çürüklüğü ve mantar hastalıkları, çiftçinin 4 kat ilaçlama yapmasına rağmen engellenemedi.
Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği (TYAB) Başkanı Miktat Olgun, bölgedeki nohut ekili alanlarda yaşanan kök boğazı çürüklüğü ve mantar hastalıklarına dikkat çekerek; hem TARSİM’in kapsamı hem de üreticilerin banka borçları konusunda çözüm odaklı bir yaklaşım çağrısında bulundu.
“NOHUTLARIN YÜZDE 80’İ HASTALIKTAN GİTTİ”
Bölgedeki durumu yerinde inceleyen ve üreticilerin şikayetlerini gündeme taşıyan Miktat Olgun, nohut tarlalarında verimin yüzde 80 oranında kaybedildiğini belirtti. Olgun, şunları kaydetti:
“Onca emek, onca masraf edildi ama bugün gelinen noktada nohutlarımız hastalıktan dolayı bitmiş durumda. Çiftçimiz perişan. Borçla, krediyle toprağına can suyu vermeye çalışan üretici, bugün borçlarıyla baş başa kalmış durumda”
TARSİM ELEŞTİRİSİ!
Çiftçilerin banka kredisi kullanırken TARSİM sigortasına zorlandığını ancak gerçek mağduriyette sigortanın devreye girmediğini ifade eden Olgun, mevcut sistemi eleştirdi.
Olgun, “Bankalar TARSİM’i zorunlu kılıyor, tonlarca para kesiliyor. Ama iş ödemeye gelince; sadece sel, yangın veya afet deniliyor. Hastalık girdiğinde ne kök çürüklüğü ne de mantar sigorta kapsamında sayılmıyor. %12 hasar denilip %10 muafiyet uygulanıyor, çiftçinin eline %2 gibi komik bir rakam geçiyor. Bu bir aldatmacadır. Çiftçiden kesilen sigorta bedelleri, bu hastalıkları da kapsamalıdır.”


Bir yanıt yazın